متاسفانه در برخی از ساختمانهای قدیمی سازنده اقدام به نصب آسانسور نکرده است. این موضوع میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. مثلا ممکن است به دلیل رایج نبودن استفاده از آسانسور در گذشته و یا به علت فضای محدود ساختمان باشد. اما استفاده از آسانسور امری است رایج در زندگی امروزی که حتی ساکنین ساختمانهایی که در آنها آسانسور نصب نشده نیز نیاز به آن را احساس کرده و به دنبال راهی برای نصب آن هستند. چرا که استفاده از آسانسور در هر سنی یک منفعت محسوب میشود. افراد سالخورده، معلول و زنان باردار که شرایط سختی برای پیمودن پلهها دارند، میتوانند به کمک آسانسور میان طبقات جا به جا شوند و حتی جوانان نیز با استفاده از این وسیله از بروز خستگی و فرسودگی بدن خود در روزهای پر مشغله زندگیشان جلوگیری میکنند.
با این حال راهکار نصب و استفاده از آسانسور در ساختمانهایی با فضای کم و قدیمی چیست؟ پاسخ به این سوال موضوعی است که در این مقاله قصد صحبت در مورد آن را داریم. چنانچه مایل به کسب اطلاعاتی در این خصوص هستید، در ادامه همراه ما باشید.
نصب آسانسور در فضای کم
اگر شما در ساختمانی زندگی میکنید که فاقد آسانسور است و تا به حال برای نصب آن اقدامی نکردهاید، احتمالا با خود تصور میکنید که امکان نصب آسانسور در ساختمانی که از همان ابتدا اقدامات مربوط به آن انجام نشده است، امکان پذیر نمیباشد. در این راستا باید پیشرفت علم و حل بسیاری از مسائلی که در گذشته راه حلی برای آنها وجود نداشته را در نظر بگیرید. چرا که با یک مشورت ساده با متخصصین و کارشناسان فعال در این حوزه به راحتی در مییابید که با وجود انواع آسانسورها امکان نصب حداقل یکی از آنها در ساختمانتان وجود دارد. به عنوان مثال برخی از آسانسورها امکان نصب در خارج از ساختمان را داشته و به این ترتیب حتی اگر کمترین فضای ممکن را هم در اختیار داشته باشید، همچنان راهی برای نصب آسانسور خواهید داشت.
نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی
در صورتی که قصد نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی را دارید باید از کارشناسان نصب آسانسور راهنمایی بخواهید. فرقی ندارد کاربری ساختمان اداری و تجاری است و یا مسکونی؛ در هر صورت برخی مسائل از دید یک فرد متخصص باید بررسی گردد. به بیان واضحتر نکاتی از قبیل میزان مقاومت ساختمان، داشتن فضای مناسب برای نصب کابین آسانسور و… باید مورد بررسی قرار گیرد تا در نهایت مشخص گردد آیا امکان نصب آسانسور در ساختمان قدیمی مذکور امکان پذیر است یا خیر.
همانطور که به آن اشاره کردیم به کمک پیشرفت علم دیگر جای نگرانی در این خصوص وجود نداشته و به این ترتیب در ساختمانهای قدیمی نیز با رعایت استانداردها و پیاده سازی مناسبترین شیوه میتوان اقدام به نصب آسانسور نمود. البته ناگفته نماند که برخی از ساختمانهای قدیمی ممکن است در این میان استثنا محسوب شوند.
به طور کلی یک ساختمان هر چقدر هم که قدیمی باشد باید مهمترین شرط تعیین شده از طرف مقررات ملی ساختمان را داشته باشد تا آسانسور در آن نصب گردد. منظور از مهمترین شرط مذکور حداقل فضای لازم برای نصب آسانسور در ساختمانهای قدیمی است.
نصب آسانسور در فضاهای کم و خانههای دوبلکس
نقشه خانههای دوبلکس به شکلی طراحی شده و به اجرا در میآید که نصب آسانسور در آنها نسبت به سایر ساختمانها اندکی متفاوت است. سازندگان خانههای دوبلکس برای راحتی ساکنان آن از آسانسورهای خانگی که تحت عنوان هوم لیفت شناخته میشوند، استفاده مینمایند. آسانسورهای هوم لیفت آسانسورهای خانگی و کوچکی هستند که داخل خانه نصب شده و به ساکنان کمک میکند تا فاصله بین طبقات را به راحتی طی کنند.
رایجترین شیوه نصب آسانسور در فضای کم و محدود
معمولا در ساختمانهای قدیمی فضای اختصاص یافته به حیاط خلوت بهترین مکان برای نصب آسانسور محسوب میشود. اما اگر ساختمان فاقد حیاط خلوت باشد، در آن صورت میتوان با تخریب و جا به جا کردن راه پله فضای لازم برای نصب آسانسور را ایجاد کرد.
نصب آسانسور هیدرولیک در فضای کم
آسانسور هیدرولیک یک انتخاب ایده آل برای ساختمانی قدیمی با فضای محدود می باشد. چرا که برای نصب این نوع آسانسور احتیاجی به اختصاص دادن فضایی برای موتورخانه نبوده و میتوان آن را در چالهای با ارتفاع کم نصب نمود. در این نوع آسانسور به جای استفاده از موتور گیرلس از جک هیدرولیکی برای حرکت استفاده میشود. به این ترتیب سرویس و نگهداری آسانسور هیدرولیک به دلیل ساختار سادهتری که دارد، راحتتر و کم هزینهتر بوده و از هر جهت یک گزینه مناسب برای استفاده محسوب میگردد.